Volkskunde van Curacao, Aruba en Bonaire

Paul Brenneker

Huwelijk


Door: Paul Brenneker  | Publicatiedatum: SAMBUMBU Deel 10
Huwelijk


‘Om een geliefd persoon aan je te binden, koop je een lint van zeven yard; bij het verlaten van de winkel zie je omhoog en vraag je het sterrebeeld dat dan regeert, dat die persoon aan je gebonden mag blijven; je draagt verder dat lint om je buik.’ (A505)
 
‘Twee geliefden mogen elkaar geen witte zakdoek geven en evenmin sloffen en ook geen parfum.’ (B1367)
 
‘De kolibrie is een mooi vogeltje, maar moeilijk levend in een val te vangen. Men vangt het met honing waarin wijn is vermengd. Heb je er twee, een mannetje en een wijfje, dan neem je een lange naald en DMC-draad en gaat met die twee vogeltjes naar een eenzame plek. Daar zeg je aangepaste woorden en steekt de naald door de beide ogen van de een van de ander, en bindt ze met de draad samen, en laat ze dan los. De twee geliefden waarvan je zo graag zoudt zien dat ze gauw zullen trouwen, zullen dan trouwen.’ (B1379)
 
‘Een middel om een man ertoe te brengen spoedig met een bepaald meisje te gaan trouwen. Neem verschillende soorten parfum, dure Franse parfum, die het meisje bij voorbaat gebruikt. Doe deze in een witte fles met wijde opening, zoals een koffie- of tangfles. Koop twee wassen poppetjes en kleed die als bruid en bruidegom en bind ze aan elkaar. Doe er dan nog wat suiker en sterke drank bij en een papiertje met beider namen. Sluit de fles goed af en ga naar de zeekant waar je hem op een koele plek onder een boom in de grond stopt. Je zult zien dat die twee spoedig trouwen. En dan hoef je die fles niet meer op te graven, laat maar zitten.’ (B2470)
 
‘Wil een moeder dat haar dochter met een bepaalde man zal gaan trouwen, dan moet ze een cake bakken en die in een emaille kom zetten en daarin alle soorten geurende olie laten lopen: Franse olie, awakaatolie, olijf- en balsemolie, en zoete peper en witte of bruine suiker. Midden op die cake zet je een bruid en bruidegom zoals ze die voor huwelijkstaarten verkopen, en plak de ogen van de bruidegom met een tape dicht. Op een laurelblaadje schrijf je de naam van de man met magische inkt en duivebloed. Je zet drijvertjes in de olie of watten van de Curaçaose katoenboom en steekt deze aan. Laat ze iedere dag branden, totdat de man een datum voor trouwen vaststelt.’ (B2467)
 
‘Mijn moeder zegt dat het niet goed is een relatie met een jongen aan te gaan die een zelfde achternaam in zijn familie heeft.’
 
‘Niet alle mannen geven de voorkeur aan een ongerept meisje, want misschien krijgt ze bij het huwelijk pas de smaak te pakken en gaat ze de hort op.’ (B1783)
 
‘Er zijn vrouwen die erg medelijden hebben met de man die haar ontmaagd heeft en ze verlaten hem.’ (B1783)
 
‘Ik kocht een paar nieuwe schoenen en gooide de oude in de mondi weg; dat hebben sommige mensen opgevat als een teken dat ik van mijn man afwilde.’
 
‘Een verliefde jongen zocht onder oudere kennissen, een oom of een tante, iemand om zijn liefde aan de ouders van het meisje kenbaar te maken.’
 
‘Twee mensen die erg veel van elkaar houden moeten het voornaamste niet vergeten en dat is medelijden hebben met elkaar, niet tegen elkaar ingaan; want dat is de sleutel van het leven.’ (B2233)
 
Proza over een gewezen echtgenoot: ‘Ik zal geen steen op zijn weg leggen, maar ligt er een steen op zijn weg, dan zal ik die …

Om de volledige tekst te kunnen lezen dient u een gratis account aan te maken.