Volkskunde van Curacao, Aruba en Bonaire

Paul Brenneker

Varia


Door: Paul Brenneker  | Publicatiedatum: SAMBUMBU Deel 7
Volkswijsheden


GODSDIENST
 
‘Tot de heilige Clara bidden veel men­sen om opheldering te krijgen in moeilijke zaken. Ze zetten witte bloemen voor haar beeld en een glas helder water en bidden dan. Maar ook houdt de vrouw een no­veen tot de heilige Clara, die wil trouwen met een man die al getrouwd is, om hem van zijn vrouw af te halen. Wel vreemd je tot een heilige te wenden die zaken ophel­dert om een leven te gaan leiden dat ver­keerd is.’ (B1679)

‘De heilige Elias, Baron van het kerk­hof, wordt door veel mensen aangeroepen om bescherming op de weg. Buschauffeurs hebben zijn afbeelding in hun auto om vei­lig te zijn, tegen ongelukken in het duister. Maar bruamensen maken gebruik van San Elias om mensen uit het huis te jagen, of om iemand op het kerkhof te begraven en om het leven te brengen.’ (B1683)

‘Je moet ’s nachts tussen 12 en 4 op het kerkhof tot hem bidden. Je legt eerst een rummetje en een sigaar op de grond en laat er eten achter.’

Heilig Hart. In de afbeelding van Kristus met een hart op de borst zien velen een gewone heilige. ‘Erg veel mensen bid­den tot het Heilig Hart van Jezus en hou­den novenen. Maar het is een heilige die zwaar geleden heeft. Ook alle vereerders hebben veel lijden te verduren, vooral hartkwalen. Maar ook zijn alle oprechte Heilig Hart vereerders door en door goede mensen en hebben veel geduld. Ik ken een vereerdster die veel fruit en andere zaken uitdeelt aan zieken.’ (B1677)

‘San Marco met de Leeuw is een zeer bekende heilige. Hij wordt aangeroepen tegen alle soorten vijanden. Ontzaglijk veel mensen houden een noveen tot hem. Ze schrijven de namen van al hun vijanden op een papiertje. Hebben ze er een foto van, dan leggen ze die ondersteboven bij het papiertje, leggen er een klinker op en branden een kaars op die klinker. Als je dat negen dagen doet en erbij bidt, win je het van al je vijanden.’ (B1678)
 
Maria Leonza is een koningin, die als heilige wordt vereerd. Niemand weet precies waar en wanneer ze heeft geleefd. Ze houdt er twee bewakers op na: el Negro Felipe en de indiaan Wakaipuru. Op 27 mei viert men haar feest.

Negro Felipe is een verkeerde vertaling van Felippus Nerius, een Romeinse heilige. Men heeft er een neger van gemaakt, ge­stoken in een legerkostuum, met epaulet­ten. Hij wordt geacht expert te zijn in amoureuze aangelegenheden en kan op dit gebied tegen een stootje.

‘Een oude vrouw vertelde mij, dat ze niet kon begrijpen waarom de paus van Rome de heilige Barbara had afgeschaft. Want in vroeger tijden, als het onweerde, baden alle mensen, ook de paters, tot de heilige Barbara om het onweer te doen op­houden. Ze gingen er zelfs voor in de kerk bidden. Waarom de katholieken zoveel be­driegen. Maar ofschoon de paus de heilige Barbara heeft afgeschaft, zij zou door­gaan met bidden tot de heiligen tot aan haar dood.’ (B1579)

‘In de kerk van Pietermaai staat een beeld van een heilige vrouw met een wiel tegen haar benen. Niemand wil tot die heilige bidden. Want men zegt dat die vrouw er erg veel mannen op nahield. Toen heeft God haar een wiel tussen de benen gezet en kon ze geen mannen meer ont­vangen. Toen is ze bekeerd en een heilige geworden en hebben ze haar afgebeeld met een wiel tegen de benen. En daarom wil niemand tot haar bidden.’ (B616) Het betreft hier de heilige Catharina die ge­radbraakt is.

‘Onze ouders en grootouders hebben ons verteld hoe …

Om de volledige tekst te kunnen lezen dient u een gratis account aan te maken.